Claudia Temperilli ARCHITECT

NIEUW

PROJECTEN

CONTACT

ME

LINKS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HOOFDKWARTIER GREENPEACE INTERNATIONAL

In deze onstuimige tijden van milieuverontreiniging, dierenleed en klimaatverandering is het van belang dat Greenpeace zich sterker manifesteert dan ooit tevoren, dat zij kracht uitstraalt en duidelijk aanwezig is. Nog grotere bekendheid, in de stad en wereldwijd (sponsors), is van groot belang. Sinds 1979 is het hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd en liggen de snelle boten in hun loods op de Oranjewerf in Amsterdam-Noord. Dit is de plek van waar veel acties worden gestart en dit is de ideale plek voor het nieuwe hoofdkwartier van Greenpeace International: enigszins afgeschermd, goed zichtbaar en uitstekend bereikbaar per trein.
Greenpeace is bovenal een organisatie zonder grenzen, die niet zomaar in een gebouw is te vatten. Zij balanceert op de grens van publiciteit en geheim, rebellie en professionaliteit, actie en onderzoek; dit balanceren heb ik geprobeerd in het ontwerp te verwerken.

Het nieuwe gebouw is een impuls voor de organisatie en voor een gebied, het oude industriële havenfront van Amsterdam-Noord; op de symbolische grens van het industriële verleden en het groene buitengebied komt een organisatie die zich inzet om het evenwicht tussen mens en aarde te herstellen. Door hergebruik van relikwieën van de locatie, door de vorm en de constructie en de stalen gevel refereert het plan aan het verleden van Amsterdam-Noord, maar ook aan de toekomst van Greenpeace.
Met zijn oplopende dak en zwevende bouwdeel verbindt het gebouw Noord met de binnenstad. Er ontstaat een openbaar park in het water-, stads- en havenlandschap. Met een gesloten/geheime kant en een open glazen klimaatgevel naar de eigen haven is een binnen- en een buitenwereld gecreëerd. Binnen wordt het gebouw gekenmerkt door de trap, symbool van geloof in een ‘betere’ wereld. De trap deelt het gebouw in twee delen maar is ook het verbindende element tussen alle verdiepingen, waardoor de vorm effect heeft op het functioneren.
Het gebouw is door zijn eigenaardige vorm en slimme materiaaltoepassingen een zelfvoorzienend klimaatsysteem. Een uniek object met een eigen landschap, waardoor het Hoofdkwartier Greenpeace International zelf een spannende locatie is geworden in de reeks van eilanden op de oostelijke oever van Amsterdam-Noord.

Hoofkwartier Greenpeace International is mijn afstudeerproject aan Academie van Bouwkunst Amsterdam, september 2008. Commissieleden: René Bouman (mentor), Jeroen Geurst, Rob Hootsmans