Claudia Temperilli ARCHITECT

NIEUW

PROJECTEN

CONTACT

ME

LINKS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NAGELE, EEN MODERNISTISCH DORP IN DE POLDER

In september 2009 wordt een enthousiaste groep architecten geselecteerd door 'Nederland wordt anders', een initiatief van Atelier Rijksbouwmeester, om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om van Nagele weer een vitaal dorp te maken. In oktober 2009 start het Onderzoekslab o.l.v. Pi de Bruijn en Bas Horsting.

In samenwerking met de gemeente Noordoostpolder doet het lab veel ontdekkingen over het toenmalige ontwerpproces van De 8 en Opbouw, hoe het ontwerp vervolgens is uitgevoerd en de huidige problematiek van het dorp. Het resultaat van drie maanden hard werken is weergegeven in twee boeken; Handboek Nagele, visie op een modernistisch dorp in de polder en Werkboek Nagele, projecten en uitwerkingen voor een modernistisch dorp in de polder.

Het succes en het breed gedragen karakter van het handboek en werkboek hebben er toe geleid dat de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus het lab hebben gevraagd om de dorpsvisie voor Nagele uit te werken. De uiteindelijke dorpsvisie is inmiddels afgerond en overgedragen aan de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus.

In Museum Nagele is een bescheiden tentoonstelling ingericht die een overzicht geeft van een jaar lang onderzoeken en ontwerpen aan Nagele met bewoners en betrokkenen. Ook zijn het handboek, werkboek en de uitgewerkte dorpsvisie, inclusief de Nieuwe kaart van Nagele, in te zien.